Jupiter ontmoet Saturnus - 21 december

Vorige Artikel 91 van 186 Volgende

Jupiter en Saturnus ontmoeten elkaar in het teken Waterman en dat is sinds 1405 niet meer voorgekomen. Eens in de 20 jaar staan deze giganten samen en dat gebeurt dan ongeveer 180 jaar in hetzelfde element, dus een aarde- vuur- lucht of waterteken. 1405 was de tijd van de renaissance die de nodige verrassende ontdekkingen en ontwikkelingen met zich meebracht. Het was de tijd van de ontdekkingsreizigers, Copernicus met zijn visie over het universum, de uitvinding in Europa van buskruit, de drukpers en papier. Tevens bracht deze periode grote kunstenaars voort, Leonardo Da Vinci met de Mona Lisa of de beeldhouwwerken van Michelangelo, wie kent ze niet. In 1980 stonden Jupiter en Saturnus weer voor het eerst in een luchtteken, dat was de tijd dat het internet de wereld in kwam. Een samenstand van Jupiter en Saturnus laat zien dat er iets gaat komen waar we ons van tevoren niets bij konden voorstellen. In 1405 waren het de nieuwe continenten. De aarde is toch plat! Daarginds is toch niets meer? Een telefoon voor in je broekzak wat ook nog een fototoestel is en waar je je oom in Amerika een bericht mee kunt sturen wat hij meteen kan lezen? We hadden  ons 30 jaar geleden nooit kunnen voorstellen dat dit mogelijk was en nu vinden we het heel normaal.

De samenstand in de luchttekens duurt tot 2140, de reeks hiervoor vond plaats in aardetekens (1802-1980). Dit liet ons de bloei van de industrie zien, het winnen van aardstoffen zoals olie, steenkool, gas, en de boomkap. Het waren jaren van kapitalisme en materialisme. Tijdens de overgang naar de luchttekens in 1980 kwamen de milieu en klimaatbewegingen steeds duidelijker in beeld. We werden gewezen op de gevolgen van al die vervuiling en plundering van de aarde.

Toch moeten we de periode van 1405 waar de samenstand in Waterman het laatst plaatsvond niet mooier maken dan hij was. Het was namelijk ook de periode van grote intolerantie, gruwelijke godsdienstconflicten, de verdrijving van de joden uit Spanje tijdens de Spaanse inquisitie. Maar ook door al die continenten en landen die ontdekt waren en gekoloniseerd werden kwam de slavenhandel op. Dat zijn dan toch weer dingen waar we met een naar gevoel op terugkijken.

Buiten de vernieuwende en verrassende eigenschappen van Waterman schuilt er ook iets in wat ons later kan choqueren. Maar waarschijnlijk zullen wij dat niet meer meemaken en gaan generaties na ons zich hier de wenkbrauwen over fronsen. Want waren de heersers in de koloniën zich ervan bewust dat slavenhandel niet normaal was? Waren de oprichters van al die fabrieken zich bewust van de vervuiling die ze veroorzaakten?

Hoop dat Jupiter en Saturnus in Waterman ons vooral veel aangename verrassingen en vernieuwingen gaat brengen.

Op 21 december is de ontmoeting van Jupiter en Saturnus op zijn hoogtepunt en is zelfs bij een heldere hemel duidelijk te zien. Tegen 6 uur aan de zuidwestelijke horizon zie je een fantastische ster die de komende dagen weer uit elkaar zal drijven. Sinds 1623 hebben ze niet meer zo dicht bij de aarde gestaan. Met een goede verrekijker kun je zelfs de ringen van Saturnus zien!

© 2019 - 2021 AstroMoon | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel